Strona główna => Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

    syrop sosnowy 4 930x620 - Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

    Sosna ma wiele zastosowań nie tylko w medycynie, ogrodnictwie czy w florystyce. Każde zastosowanie sosny ma jakiś swój określony cel. W tym wpisie poznasz ciekawe wykorzystanie sosny, a mianowicie przepis na syrop sosnowy.

    Syrop sosnowy można zrobić na wiele sposobów, bo każdy przepis jest dobry. My wybrałyśmy najłatwiejszy, mimo że trzeba trochę poczekać, aż pędy sosny “puszczą” pierwsze soki. Specyfik ten jest dobry na kaszel do stosowania zarówno w trakcie jak i profilaktycznie. Jak byłam mała sama taki piłam i naprawdę działał cuda.

    Odmian sosen jest dużo. Najbardziej znane z nich to sosna pospolita i sosna czarna. Inne odmiany są odmianami ozdobnymi, które świetnie prezentują się w nasadzeniach użytkowych jak i ogrodowych. Oczywiście sosna czarna czy pospolita też są często używane w nasadzeniach, jednak więcej można spotkać te drzewa w lasach, a w szczególności w lasach iglastych. Lasy iglaste należą do głównych zbiorowisk roślinnych, więcej przeczytasz o tym tutaj.

     

    Jaką najlepszą sosnę wybrać do wykonania syropu sosnowego?

     

    Najlepszą z sosen jest sosna pospolita (Pinus sylvestris). 

     

    Kiedy zbierać pędy na syrop sosnowy?

     

    Kwitnienie przypada na miesiąc maj. Jest to też związane z rozwojem pędów.

     

    Jakie pędy zbierać?

     

    Zbiera się kwiatostany żeńskie, tzn. długie łuskowate przyrosty o zielonkawym kolorze.

    syrop sosnowy 3 300x169 - Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

    syrop sosnowy 2 300x169 - Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

    syrop sosnowy 6 300x169 - Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

    SYROP SOSNOWY – PRZEPIS

     

    1. Po zebraniu pędów myjemy je (płukamy) w zimnej wodzie. 
    2. Kroimy na mniejsze kawałki długości ok 1,5 cm (mogą być dłuższe)
    3. Ważymy ilość kwiatostanów
    4. Wkładamy do słoików przesypując cukrem
    5. Przykrywamy gazą
    6. Odkładamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 6 tygodni
    7. Codziennie dokładnie mieszamy
    8. Po tym czasie przecedzamy kwiatostany, aby został już tylko syrop

     

    UWAGI:

     

    Ważna jest proporcja 1:1, czyli na 1 kg kwiatostanów przypada 1 kg cukru.

    Nie zakręcać słoików, gdyż “mikstura” garuje i po prostu zrobi wielkie BUM!

    Po przecedzeniu można wykorzystać pędy i dodać spirytusu lub wódki – będzie nalewka sosnowa.

    syrop sosnowy 4 300x169 - Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

    syrop sosnowy 1 300x169 - Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

     

    syrop sosnowy 5 300x169 - Jak zrobić syrop sosnowy? Prosty sposób

    My się już nie możemy doczekać kiedy będzie pyszny syrop sosnowy. 

     

     

    A Ty kiedyś robiłaś lub będziesz robić taki syrop sosnowy?